Biden brengt verrassingsbezoek aan Irak

De Amerikaanse vicepresident Joe Biden en zijn vrouw Jill zijn zaterdag in Irak aangekomen. Het bezoek was niet aangekondigd. Biden wil in Irak met de Amerikaanse militairen het feest van 4 juli, de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag, vieren. Ook gaat hij met Iraakse leiders de recente ontwikkelingen in het Arabische land bespreken, aldus het Witte Huis.

Washington maakt zich grote zorgen over de politieke impasse waarin Irak zich bevindt. Vier maanden geleden gingen de Irakezen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen, maar een regering is er nog steeds niet.

Volgens de regels mag de grootste partij als eerste een regering gaan vormen. Iraqiya van Iyad Allawi won de verkiezingen met 91 zetels. De nummer twee en drie, het blok van zittend premier Nuri al-Maliki en een coalitie van religieuze sjiitische partijen, vormden begin juni echter een fractie (Nationale Alliantie) en bezetten nu 159 van de 325 zetels in het parlement. Zij stellen dat zij als grootste fractie de premier te mogen leveren