'Onderhandelingen Paars-plus beginnen maandag'

VVD-leider Mark Rutte heeft vanmiddag bekendgemaakt dat aanstaande maandag de onderhandelingen over een kabinet Paars-plus beginnen. Rutte had een aantal voorwaarden waaraan moest worden voldaan, voordat de onderhandelingen over Paars-plus konden aanvangen.

Vanochtend begon Rutte, onder leiding van informateur Tjeenk Willink, een overleg met PvdA-leider Cohen, GroenLinks-leider Halsema en D66-leider Pechtold. Hoewel Rutte vorige week nog geen perspectief in Paars-plus zag en hij liever een kabinet met VVD, CDA en PvdA wilde vormen, lijkt Paars-plus nu toch de beste kans van slagen te hebben.

Het is nog niet bekend op welke punten de linkse partijen de VVD tegemoet zijn gekomen. De speerpunten van de liberalen lagen tijdens de verkiezingscampagne onder meer bij forse miljardenbezuinigingen, het in stand laten van de hypotheekrenteaftrek en het voorkomen van de kilometerheffing.

CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen reageert verbaasd en boos dat Rutte nu duidelijk kiest voor een 'koers over links'. "Ik vind het verbazingwekkend en teleurstellend dat Mark Rutte nog geen anderhalve week geleden zegt dat het geen zin heeft om te onderhandelen over Paars-plus, maar nu ineens wel weer gaat praten over een linkse coalitie onder VVD-leiding", zo laat Verhagen weten.