Gegevens gevangenschap Hitler geveild

De historische gegevens van de gevangenis waar Adolf Hitler in 1924 vastzat zijn vrijdag voor 27.000 euro aan een anonieme bieder verkocht op een veiling in Duitsland.

De ongeveer vijfhonderd documenten van de Landsberg-gevangenis werden onlangs door een man uit Neurenberg gevonden tussen de bezittingen van zijn overleden vader. Die had ze in de jaren zeventig op een vlooienmarkt gekocht, aldus Werner Behringer, wiens veilinghuis de stukken te koop aanbood.

Onderzoekers van de Beierse staatsarchieven in München hebben foto's van de documenten bekeken en zeggen dat ze authentiek lijken, hoewel dat nooit helemaal met zekerheid vast te stellen is.

Hoewel slechts één document door Hitler zelf is ondertekend en veel van de informatie ook op andere wijze beschikbaar is, geven de papieren een intrigerende kijk op zijn eerste tijd als nazi-leider. Uit de documenten blijkt bijvoorbeeld dat hij een redelijk comfortabele tijd had in de gevangenis. Er mochten honderden bezoekers langskomen, soms zelfs zonder supervisie, en er waren dertig tot veertig mensen aanwezig om zijn vijfendertigste verjaardag te vieren. Hitler was tot vijf jaar cel veroordeeld, maar werd vervroegd vrijgelaten en zat uiteindelijk slechts negen maanden in de gevangenis.

De toekomstige Führer werd in Landsberg gevangengezet na een mislukte poging in 1923 om de macht te grijpen. Pas een decennium later, in 1933, lukte het de nazi's om door middel van verkiezingen aan de macht te komen.

Gegevens gevangenschap Hitler geveild
Gegevens gevangenschap Hitler geveild (Foto: Novum)