Tjeenk Willink praat met paars-plus

Informateur Herman Tjeenk Willink ontvangt zaterdag gelijktijdig de fractievoorzitters van de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Dat meldt het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie vrijdagavond.

Tjeenk Willink ontvangt de fractievoorzitters van de partijen die samen paars-plus zouden kunnen vormen in het kader van 'de mogelijkheden van een parlementair meerderheidskabinet uit de vijf partijen in het brede midden'. Hij doet dit op basis van het advies van zijn voorganger Uri Rosenthal.

Rosenthal kwam eerder tot de conclusie dat een rechts kabinet bestaande uit VVD, PVV en CDA er niet in zit. Een coalitie van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks, ook wel paars-plus genoemd, en een middenkabinet van VVD, PvdA en CDA zijn nog niet definitief afgeschoten. Daarom concludeerde Rosenthal dat in een tweede informatieronde deze vijf partijen verder moeten praten.

De optie paars-plus werd eerder terzijde geschoven, maar VVD-leider Mark Rutte zei woensdag dat de andere partijen op de hoogte zijn van de 'randvoorwaarden' die hij heeft gesteld om met echte onderhandelingen te beginnen. Ook een kabinet met CDA is nog een mogelijkheid.