[Kwartfinale] Nederland verslaat Brazilië

Nederland heeft op het WK voetbal voor de vierde maal in de geschiedenis de halve finale bereikt. Vijfvoudig wereldkampioen Brazilië werd verrassend met 2-1 verslagen.

De wedstrijd begon hard met onder meer een harde overtreding van Alves op Robben. Ook Van Persie werd al even daarvoor onderuit geschoffeld. In de achtste minuut leken de Brazilianen de openingstreffer te maken, maar de treffer werd wegens buitenspel afgekeurd. Twee minuten later was het alsnog 0-1. Robinho kreeg veel bewegingsvrijheid en met zijn schot liet hij Stekelenburg kansloos.

In de veertiende minuut kreeg Heitinga geel omdat hij Luis Fabiano tegen de grond werkte. Even daarna was het Nederland dat even gevaarlijk wist te worden. De vrije trap die Oranje kreeg na een overtreding leverde echter niets op. Van Persie schoot namelijk hoog over. De onderlinge duels waren bijzonder hard en het tempo lag behoorlijk hoog. Brazilië leek echter net iets gretiger. Robben ging in de 22e minuut de zestien in, maar Bastos wist hem de bal te ontfutselen waardoor de kans weg was.

Nederland verslaat Brazilië (Foto: ANP)

In de 25e minuut was het bijna 0-2 toen Juan de bal niet goed op zijn schoen kreeg en hem hoog over het doel van Stekelenburg schoot. Brazilië bleef aandringen en in de 31e minuut was het Kaká die via een hard schot op doel de 0-2 op zijn schoenen had. Stekelenburg redde echter. Nederland kon er een aantal keer uitkomen maar echt gevaarlijk werd het niet.

Een vrije trap van Wesley Sneijder in de 35e minuut zorgde voor wat spanning, maar de harde knal werd eenvoudig gered door de Braziliaanse keeper. Bastos ging te fors door op Robben en kreeg een gele kaart achter zijn naam. Dit tot groot ongenoegen van Dunga die kwaad op de dugout sloeg. Ook aan het eind van de eerste helft waren het de Brazilianen die veel sterker waren dan Nederland. Op slag van rust kreeg Maicon nog een kans maar hij schoot echter naast. Dit was ook de laatste actie voor de rust.

Nederland begon met dezelfde elf spelers aan de tweede helft. Robben leek net na het begin een kansje te krijgen, maar liep vast op de Braziliaanse verdediging. Na een knappe actie van Van Persie kan Sneijder in de vijftigste minuut centraal voor doel uithalen. Zijn lage schuiver miste de goede richting en ging ruim naast. In de 53e minuut was het dan alsnog 1-1 via een eigen goal van Juan. Een trap van Robben komt bij Sneijder en die schoot richting het doel. De bal raakte nog het hoofd van Melo voordat het in het doel kwam. Het doelpunt kwam echter op naam van Juan.

Na de treffer leek Oranje wat vrijer te gaan spelen. Robben probeerde het, maar moest de bal bij een tegenstander inleveren. Dani Alves zorgde voor een Braziliaanse tegenprik, maar zijn schot ging ongevaarlijk voorlangs. In de 65e minuut was er een kans voor de Brazilianen. Kaká was echter niet scherp genoeg en schoot naast. In de 68e minuut was het dan 2-1. Uit een hoekschop kopte Kuijt door en Sneijder kopte de bal vervolgens in het doel.

In de 73e minuut moesten de Brazilianen met tien man verder nadat Felipe Melo een zware overtreding maakte op Robben. De scheidsrechter kon niets anders doen dan rood trekken. Nederland was daarna de betere ploeg, de Brazilianen moesten nu risico's nemen en gaven veel ruimte weg achterin.  In de 81e minuut leek het 2-2 te worden, maar de bal ging naast het doel van Stekelenburg. Drie minuten later had Nederland de wedstrijd moeten beslissen, maar het schot van Sneijder was te zacht en werd gepakt door de Braziliaanse doelman.

Brazilië kwam er in de laatste minuten niet echt meer aan te pas, het werd voornamelijk eenrichtingsverkeer richting het doel van de Brazilianen. In de laatste minuut was het nog wel erg spannend, maar Nederland hield de voorsprong vast.