'Pak topsalaris directeur Rode Kruis aan'

Volgens het jaarverslag van het Rode Kruis verdiende directeur Breederveld, mede door allerlei toeslagen, een topsalaris van ruim 200.000 euro. De SP wil dat hier een einde aan komt, omdat dit salaris ver boven de zogenoemde DG-norm uitkomt.

De DG-norm geldt voor directeuren van organisaties die subsidie krijgen van het ministerie van Buitenlandse Zaken en bedraagt 121.000 euro. Met 141.828 euro zat Breederveld hier al ver boven. Dankzij allerlei toeslagen en onkostenvergoedingen is dit salaris zelfs ver boven de Balkenendenorm (181.000 euro) uitgekomen.

Ewout Irrgang van de SP vindt dit onacceptabel en heeft aan minister Verhagen gevraagd hoe het mogelijk is dat het Rode Kruis door de volgende subsidieronde is gekomen. Er is immers duidelijk gesteld dat het salaris niet boven de norm van een directeur-generaal uit mag komen om hiervoor in aanmerking te komen.

Irrgang: "Sluipweggetjes om het salaris boven de DG-norm te verhogen moeten niet worden toegelaten, of dat nou via onkostenvergoedingen is, via het aanstellen van meerdere directeuren, of door het fictief ophogen van het aantal gewerkte uren is. De afspraak voor gesubsidieerde hulporganisaties is maximaal het salaris van een directeur-generaal en dat moet zo blijven. Als directeur van een ideële instelling zou je ook niet meer moeten willen."