Advies: quota schol en haring omhoog

Vissers mogen volgend jaar meer schol en haring uit de Noordzee halen, maar minder tong en kabeljauw. Dat adviseren wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee aan de Europese Commissie.

De wetenschappers stellen dat het vangstquotum voor schol met vijftien procent kan toenemen tot ruim zeventigduizend ton. Van haring zouden vissers volgend jaar bijna 190.000 ton kunnen vangen, tegenover bijna 165.000 dit jaar.

De stand van volwassen schol is volgens de onderzoekers de afgelopen jaren flink toegenomen, vooral door een afname van de visserijdruk door sanering van een deel van de kottervloot. Ook de stand van volwassen haring is door verlaging van de visserijdruk gestabiliseerd rond de 1,29 miljoen ton.

Het quotum voor tong moet volgens de wetenschappers iets naar beneden van 14.100 ton dit jaar naar 13.600 ton volgend jaar, omdat de stand nog onder het voorzorgniveau zit. Van kabeljauw zou volgend jaar daarnaast slechts 32.240 ton mogen worden gevangen. Pogingen om de kabeljauwstand te herstellen hebben tot nu toe te weinig effect gehad.

De Europese visserijministers gaan met de adviezen aan de slag en nemen eind dit jaar een beslissing over de quota. De adviezen van de wetenschappers worden vaak overgenomen.