Rutte ergert zich aan trage informatie

VVD-leider Mark Rutte ergert zich aan de traagheid van het informatieproces. Dat zei hij woensdag na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink. "Hoe sneller er een kabinet is, hoe beter. Maar ik heb geen instrument om het proces te versnellen zonder dat proces kapot te maken."

Rutte wilde niet veel kwijt over het gesprek, omdat hij de informateur naar eigen zeggen daarmee in de wielen zou rijden. "Maar het gesprek is wel verder gebracht." De liberaal zei dat de verkiezingsuitslag 'bizar en zeer complex' is. Volgens hem zelfs de ingewikkeldste sinds de invoering van het algemeen kiesrecht in 1917. Een kabinet per 1 juli acht hij dan ook niet meer haalbaar.

Hij wilde niet zeggen welke variant de volgende is die wordt onderzocht. "Daarop oriënteert de informateur zich nu, die gaat het proces in goede banen leiden. Het is niet aan mij daarover te praten. Het is al ingewikkeld genoeg." De hoofdrolspelers hebben zich volgens hem niet ingegraven.

PvdA-leider Job Cohen ging na Rutte naar Tjeenk Willink, waarna later de fractievoorzitters van D66, GroenLinks en CDA nog langskomen. Cohen hoopt dat er deze week knopen worden doorgehakt. "We zitten elkaar een beetje op te stoken. Blijkbaar is dit nodig om tot elkaar te komen." Alle betrokkenen zijn volgens hem bereid stappen te zetten. "Maar het is zoeken." Hij zei te wachten op een voorstel van Tjeenk Willink. Ook volgens Cohen is het nu niet nuttig meer over het proces te zeggen. "Maar er zijn geen taboes."

Alexander Pechtold van D66 verklaarde ook dat er geen taboes zijn. "Als dat ook voor de anderen geldt, kunnen we verder."