Zorgautoriteit wil meer studenten geneeskunde

Om een tekort aan medisch specialisten te voorkomen moeten snel meer studenten worden toegelaten bij de studie geneeskunde. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA) aan het ministerie van Volksgezondheid.

Nu al is er een tekort aan anesthesiologen, kinderartsen, orthopedisten en radiologen, concludeert de NZA uit een onderzoek. In andere specialismen worden ook tekorten verwacht.

Door meer studenten toe te laten en meer artsen op te leiden tot medisch specialist, ontstaat volgens de NZA een licht overschot aan medisch specialisten. Daardoor zouden wachttijden korter worden. Ook hebben patiënten dan meer keus en worden wachttijden korter.

Verder zou de relatie tussen ziekenhuis en specialist 'evenwichtiger' worden. In de praktijk betekent dit dat specialisten dan minder macht hebben, omdat ziekenhuizen er dan eenvoudiger voor kunnen kiezen een andere specialist in dienst te nemen.

De autoriteit wil later bekijken of de numerus fixus helemaal kan worden afgeschaft, zoals de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg eerder adviseerde. Voor het zover is, moeten de opleidingen volgens de NZA worden aangepast. Zo moeten meer opleiders worden geregeld.

Het afschaffen van de numerus fixus of het verhogen van het aantal studenten is volgens de autoriteit niet de enige oplossing. Zo kunnen tekorten ook worden opgelost door taken anders te verdelen.

Meer artsen opleiden tot specialist brengt wel kosten met zich mee. Die kunnen volgens de NZA worden opgevangen door UMC's meer specialisten op te laten leiden of door de opleidingsplaatsen te verdelen via een veiling. In beide gevallen moet de overheid voor de randvoorwaarden zorgen.