Opnieuw schikkingen in Klimop-zaak

Vastgoedhandelaar Michiel Floris, een van de verdachten in de zogeheten Klimop-zaak, moet Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoed 1,7 miljoen euro terugbetalen. Ook kreeg hij een boete van drie ton en een taakstraf van 120 uur, meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie zondag. Floris wordt hierna niet verder vervolgd voor zijn aandeel in de Nederlands grootste fraudeonderzoek tot dusver.

Floris zou geld hebben witgewassen en onroerend goed van Philips Pensioenfonds voor een veel te lage prijs hebben doorverkocht aan een bedrijf waaraan hij gelieerd was. Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoed liepen hierdoor veel geld mis. De schikking moet dit compenseren.

Vijf vennootschappen van verdachte Van V., die als persoon nog wel verdacht wordt, moeten vijf miljoen euro boete betalen en meer dan zeventig miljoen euro betalen aan Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoed. De bv's werden verdacht van witwassen, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie.

Elf verdachten hebben hun zaak voor opgeteld 2,2 miljoen euro geschikt. Ze moeten bovendien taakstraffen uiteenlopend van 40 tot 120 uur uitvoeren.

Vrijdag werd bekend dat vastgoedtycoon Harry Hilders en zijn bedrijf Ceylonstaete voor een recordbedrag van bijna veertig miljoen euro een schikking getroffen met het OM en Philips Pensioenfonds. De belegger en zijn bedrijf zouden bijna 5,5 miljoen euro smeergeld hebben betaald aan een vennootschap van de oud-directeur van Philips Pensioenfonds. De vastgoedbelegger kreeg in ruil hiervoor tegen een te lage prijs een pakket vastgoed.

SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen reageerde verbolgen op de schikking. "Het OM moet als richtlijn hebben dat dit soort grootschalige fraudezaken altijd worden vervolgd. Schikkingen werken niet bij grote fraude." Gesthuizen gaat de kwestie dinsdag aankaarten tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Opnieuw schikkingen in Klimop-zaak
Opnieuw schikkingen in Klimop-zaak (Foto: Novum)