FIFA waarschuwt Franse politiek

De wereldvoetbalbond FIFA heeft Franse politici gewaarschuwd zich niet te bemoeien met de beslommeringen rondom de nationale ploeg. Secretaris-generaal Jêrome Valcke zei zaterdag dat hij het ministerie van sport in Frankrijk heeft uitgelegd dat de FIFA geen politieke inmenging duldt.

"Ik heb verteld hoe het systeem werkt, de Franse voetbalbond valt onder de paraplu van de FIFA", aldus Valcke. De Franse politiek bemoeide zich de afgelopen dagen nadrukkelijk met de ontwikkelingen bij 'Les Bleus', die tijdens het WK van het ene in het andere schandaal rolden. Na de blamerende uitschakeling in de groepsfase riep president Nicolas Sarkozy een aantal vooraanstaande ministers bij elkaar om de afgang te bespreken. Sarkozy kondigde maatregelen aan tegen de verantwoordelijken en zei het Franse voetbal structureel te willen veranderen.

Minister van sport Roselyne Bachelot noemde het "onvermijdbaar" dat de voorzitter van de nationale voetbalbond zijn functie moet neerleggen. De FIFA duldt echter geen politieke inmenging, zo benadrukte Valcke. "Als iemand denkt gefaald te hebben, kan hij opstappen, maar je kan hem dat niet opdringen. We willen een lastige situatie voorkomen en daarom heb ik het ministerie van sport in Frankrijk uitgelegd hoe het systeem werkt. We maken ons voorlopig geen zorgen, maar houden de situatie wel in de gaten."