Bezuinigingen Roemenië ongrondwettelijk

Het hoogste Roemeense rechtsorgaan heeft vrijdag bepaald dat de ingrijpende bezuinigingsmaatregelen die de regering wil nemen niet grondwettelijk zijn. Hierdoor zal een cruciale miljardenlening van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vrijwel zeker uitgesteld worden.

Ongeveer zeshonderd Roemenen kwamen eerder vrijdag bijeen om hun protest over de maatregelen tot uiting te brengen. Tientallen van hen probeerden het presidentiële paleis te bestormen. De oproerpolitie moest uitrukken om de demonstranten terug te dringen.

Volgens premier Emil Boc was het korten van 25 procent op overheidssalarissen en 15 procent op pensioenen noodzakelijk om aan de eisen van het IMF te voldoen en om het staatstekort op 6,8 procent te houden. Volgens het constitutionele hof zijn deze maatregelen echter in strijd met de grondwet. De regering zal nu waarschijnlijk de btw en inkomstenbelasting opschroeven.

Roemenië heeft 5,5 miljoen gepensioneerden en slechts 4,3 miljoen werknemers, van wie 1,36 miljoen in de publieke sector werkzaam is.