Aangifte lekken informatie over nieuwe burgemeester

De Amsterdamse waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher (PvdA) doet donderdag aangifte van het lekken van informatie uit een vertrouwelijke vergadering. Dat meldt zijn woordvoerder. Asscher vermoedt vanwege berichten in verschillende media dat is gelekt uit de vergadering over het voordragen van de nieuwe burgemeester van de hoofdstad.

Wat wordt besproken in de vergadering en de stemming horen eigenlijk geheim te blijven en wie wordt voorgedragen wordt na afloop pas bekendgemaakt. Media meldden echter op basis van ingewijden al voortijdig dat oud-minister van Integratie Eberhard van der Laan (PvdA) wordt voorgedragen als burgemeester.

Ook werd bekend dat de huidige burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma (VVD) door de vertrouwenscommissie, die twee kandidaten uitkiest uit alle sollicitanten, zou zijn aangewezen als kandidaat van eerste voorkeur. Van der Laan was tweede. Dat het advies van de vertrouwenscommissie niet wordt opgevolgd, gebeurt overigens zelden.

Asscher doet de aangifte samen met de voorzitter van de vertrouwenscommissie. "Dat er is gelekt uit de geheime vergadering is een strafrechtelijke overtreding", zegt de woordvoerder. Wie precies heeft gelekt, moet uit het onderzoek blijken, aldus de woordvoerder.