Waddenorka krijgt naam Morgan

De orka die woensdag in de Waddenzee werd gevangen heeft een naam gekregen. Het vrouwtje gaat voortaan door het leven als Morgan, meldt het Dolfinarium donderdag. Morgan komt vermoedelijk uit de wateren boven Schotland, daarom werd op zoek gegaan naar een Schotse meisjesnaam. Morgan betekent 'bewoner van de zee' in het Schots-Keltisch.

Morgan maakt het naar omstandigheden goed, zegt de woordvoerder. Wat het dier precies mankeert is nog onduidelijk, maar ze wordt steeds alerter, hapt eerder naar vis en toont steeds meer interesse in haar omgeving, vertelt de woordvoerder. "Maar het kan nog steeds opeens zijn afgelopen."

De jonge orka is in een dolfijnenverblijf ondergebracht van tien bij 25 meter en vier meter diep. Het publiek is daar op dit moment nog niet welkom. "Ze moet rust krijgen, zodat ze op krachten kan komen." Wel zijn er plannen met een camera, beelden van de orka te maken die bezoekers kunnen bekijken. Het Dolfinarium hoopt dat dit voor het weekend al geregeld is.

Als Morgan is aangesterkt wordt ze vrijgelaten. Waar dat gebeurt is nog niet bekend. De 3,5 meter lange orka werd woensdagavond door het Dolfinarium uit zee gehaald. Het dier dobberde in een ondiep deel van de Waddenzee en was uitgehongerd. Orka's komen niet vaak voor in de Waddenzee. De laatste levende orka in de Waddenzee werd in 1943 gespot. In 1963 werd er ook een gezien, maar dat dier was al dood.

Submitter:  Bron: Novum