Opvangsysteem BP werkt weer

Het Britse olieconcern BP heeft het probleem met het opvangsysteem voor olie en gas uit de lekkende leiding in de Golf van Mexico opgelost. Dat meldde het bedrijf woensdagavond (lokale tijd) in een verklaring.

Eerder op de dag botste een op afstand bestuurbare onderzeeër tegen de installatie op de zeebodem, waardoor deze buiten werking moest worden gesteld. Ongeveer tien uur lang stroomde olie ongehinderd in zee. Het nieuwe incident in een lange reeks gebeurde op de dag dat de Amerikaan Bob Dudley namens BP aan de slag ging als coördinator voor de bestrijding van de olieramp. Dudley verving in deze functie de Britse BP-topman Tony Hayward, die mikpunt werd van zware kritiek vanwege zijn werkwijze bij het aanpakken van de lekkage.

Op 20 april had een explosie op het olieplatform Deepwater Horizon de grootste olieramp in de Amerikaanse geschiedenis tot gevolg. Tientallen miljoenen liters ruwe olie zijn sindsdien in zee gestroomd en honderden kilometers Amerikaanse kustlijn zijn vervuild. Via het opvangsysteem pompt BP dagelijks tienduizenden vaten olie naar de tankers.

Toch is geen sprake van een echte oplossing, aangezien er ook nog altijd veel olie niet wordt opgevangen en dus in het milieu terechtkomt.