Dolfinarium vangt orka in Waddenzee

In de Waddenzee hebben medewerkers van het Dolfinarium woensdagavond even na tien uur een jonge orka gevangen. Het 3,5 meter lange dier is sterk verzwakt en vermagerd. Dolfijnentrainers en een dierenarts hebben zich over het dier ontfermd.

Eerder op de dag werd het zoogdier nabij Ameland waargenomen door een schip van het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij. Het Dolfinarium voer uit met twee vaartuigen, waaronder een speedboot. Even na negen uur werd het dier gevonden. "We proberen zo rustig mogelijk contact te maken," aldus Bert van Plateringen van het Dolfinarium. "We hadden eerst nog het idee om hem naar open water te begeleiden maar dat overleeft hij waarschijnlijk niet."

De orka wordt naar het Dolfinarium gebracht om aan te sterken. Daarna zal het dier vrijgelaten worden.

Volgens Kees Camphuysen, deskundige op het gebied van onder meer zeezoogdieren bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) ,is het uitzonderlijk dat een orka in de Waddenzee wordt aangetroffen. "De vraag is hoe hij hier is gekomen. Het dier is waarschijnlijk zijn kudde verloren. Maar dat weet je pas als je hem uit het water haalt." De laatste levende orka in Nederlandse wateren werd in 1947 gezien. In 1963 spoelde een dood exemplaar aan in Noordwijk.