Haagse 'kettingrukker' opgepakt

De politie heeft dinsdag een 17-jarige Hagenaar opgepakt omdat hij met een masker op een gouden ketting van de hals van een 14-jarig meisje zou hebben gerukt. De aanhouding werd verricht door het zogenoemde Eksterteam, dat een reeks berovingen onderzoekt waarbij jonge daders kettingen van de nek van mensen trekken.

De aangehouden tiener sloeg zijn slag op 13 juni op de Wouwermanstraat. De politie vond in zijn woning het masker en de jas die hij tijdens de beroving droeg. Hij ontkent echter de dader te zijn. De recherche onderzoekt of hij ook verantwoordelijk is voor de andere 'kettingrukincidenten'.

De politie denkt dat er twee groepen kettingrukkers actief zijn in Den Haag. Ze gaan vaak achter iemand staan en geven deze persoon een duwtje, waarna ze de ketting losrukken. Een toename van dit soort berovingen komt volgens de politie waarschijnlijk door het snelle resultaat en de hoge goudprijs. De waarde van de buit varieert van tachtig euro tot enkele duizenden euro's.

De tiener wordt vrijdag aan de rechter-commissaris voorgeleid. Hij werd al eerder veroordeeld voor een straatroof en heeft een voorwaardelijke straf openstaan.