Zweedse havenwerkers boycotten Israëlische schepen

Ongeveer 1500 Zweedse havenarbeiders boycotten vanaf woensdag Israëlische schepen en vracht. Ze protesteren daarmee tegen de raid van Israël op een hulpkonvooi dat onderweg was naar Gaza. Hierbij kwamen negen pro-Palestijnse activisten om het leven.

Zo'n 95 procent van de buitenlandse handel van Zweden verloopt via de havens. "Zelfs als goederen arriveren in vrachtwagens, spelen havenarbeiders een rol bij de afhandeling van de vracht als deze in de haven arriveert", aldus Per Helgesson van Ports of Sweden, een organisatie voor de havenindustrie.

De Zweedse vakbond voor havenpersoneel steunde het internationale hulpkonvooi voor Gaza en eist dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft. Aan boord van het hulpkonvooi bevond zich ook een aantal Zweedse activisten.

Israël heeft kortgeleden onder internationale druk de blokkade van Gaza versoepeld. Maar volgens Bjorn Borg, woordvoerder van de vakbond, is die versoepeling niet voldoende. "We vinden dat het niet ingrijpend genoeg is", zei Borg. "We willen dat de blokkade wordt opgeheven."

Regeringsmedewerkers verwachten dat de boycot een minimaal effect heeft op de handel tussen Israël en Zweden. De handel met Israël maakt slechts 0,2 procent uit van de totale handel van Zweden. Vorig jaar exporteerde Zweden voor 2,5 miljard kronen (ruim 260 miljoen euro) naar Israël en importeerde het voor ongeveer 850 miljoen kronen (bijna negentig miljoen euro).