Cohen wil coalitie met vijf partijen

PvdA-leider Job Cohen is bereid om met de VVD en het CDA te gaan praten over de vorming van een kabinet, maar alleen als D66 en GroenLinks ook meedoen. Dat heeft Cohen woensdag gezegd na afloop van een gesprek met informateur Uri Rosenthal.

Een kabinet van VVD, PvdA en CDA vindt Cohen 'niet in balans', omdat er twee rechtse en één linkse partij in zou zitten. Door GroenLinks en D66 ook te laten aanschuiven, wordt 'de onbalans weggehaald', zei Cohen. Alleen GroenLinks of D66 erbij halen, is volgens Cohen onvoldoende. De vijf partijen zijn bij elkaar goed voor 102 zetels.

Of een coalitie van vijf partijen in de praktijk gaat werken, moet volgens Cohen worden onderzocht. "Ik heb geen idee of de andere partijen dit willen. Als die zeggen dat het niet kan, dan kan het niet."

Rosenthal ontvangt woensdag behalve CDA'er Maxime Verhagen en Cohen ook VVD-leider Mark Rutte. De gesprekken gaan over de mogelijkheid om een coalitie te vormen van VVD, PvdA en CDA. Eerder strandden gesprekken over 'paars-plus' (VVD, PvdA, D66 en GroenLinks) en over een rechts kabinet van VVD, PVV en CDA.