Verbeet herkozen als Kamervoorzitter

PvdA-Kamerlid Gerdi Verbeet is dinsdag herkozen als voorzitter van de Tweede Kamer. Ze kreeg 94 stemmen. Daarmee bleef ze tegenkandidaat Charlie Aptroot (VVD) ruimschoots voor. Hij kreeg 54 stemmen.

Verbeet is voorzitter sinds december 2006. Destijds versloeg ze de oud-ministers Henk Kamp (VVD) en Maria van der Hoeven (CDA). Verbeet zei zich de komende tijd te willen blijven inzetten voor de positie van de Tweede Kamer en voor een goed verloop van debatten.

Voorafgaand aan de stemming over de nieuwe voorzitter debatteerde de Tweede Kamer met de twee kandidaten. Aptroot stelde daarbij voor om de regels voor de aanvraag van een spoeddebat te veranderen, wat hem op kritiek van de SP en de PVV kwam te staan. Verbeet wil de regels niet veranderen. Die houden in dat dertig zetels genoeg zijn om een spoeddebat op de agenda te krijgen.

Zowel Aptroot als Verbeet zei iets te willen doen aan het wekelijkse vragenuur, dat rechtstreeks op televisie wordt uitgezonden. Beiden vinden dat het korter en sneller moet, waarbij bewindslieden geen lange betogen mogen houden zonder de vragen te beantwoorden.

Verbeet herkozen als Kamervoorzitter
Verbeet herkozen als Kamervoorzitter (Foto: Novum)