Aantal huidkankerpatiënten ruim verdubbeld

Het aantal nieuwe patiënten met huidkanker in Nederland is tussen 1989 en 2008 meer dan verdubbeld. Werd die diagnose in 1989 nog bij vierduizend Nederlanders gesteld, in 2008 was dat aantal opgelopen tot 10.500. Hiermee is huidkanker na slokdarmkanker het sterkst toenemende kankertype in Nederland. Dat meldt de Nederlandse Kankerregistratie dinsdag.

De oorzaak van de toename is niet helemaal duidelijk. Voor een deel komt het volgens de Nederlandse Kankerregistratie door de groei van het aantal ouderen, die de meeste kans hebben om huidkanker te krijgen. Mogelijk laten ook steeds meer ouderen verdachte afwijkingen verwijderen, waardoor meer huidkanker wordt ontdekt.

Daarnaast komt de toename van huidkanker vermoedelijk doordat steeds meer mensen in de zon komen. Blootstelling aan zonlicht is vooral bij mensen met een lichte huid de grootste veroorzaker van huidkanker.

Het aantal nieuwe gevallen van huidkanker bedroeg in 2008 bijna 12 procent van het totaal aantal nieuwe gevallen van kanker. Ook het totaal aantal kankerpatiënten steeg fors, van 56 duizend in 1989 tot 89 duizend in 2008. Deze stijging komt vooral door de groei van de bevolking en het toenemende percentage ouderen.

Mannen krijgen vaker kanker dan vrouwen, maar de toename was het grootst bij vrouwen. Het risico op borst-, long-, huid- en darmkanker is de afgelopen jaren flink gestegen. Bij mannen was de toename geringer dan bij vrouwen, omdat een toename van prostaat-, darm- en huidkanker deels werd gecompenseerd door een afname van longkanker. Onder mannen komt longkanker nog altijd vaker voor dan bij vrouwen.