Doden door aanslag in Istanbul

Zeker drie mensen zijn dinsdag om het leven gekomen door een bomaanslag op een bus met militairen in de Turkse stad Istanbul. Zes mensen raakten gewond. Dat hebben Turkse media gemeld. Het is niet bekend wie verantwoordelijk is voor de aanslag. De bom ontplofte toen het voertuig met de militairen door het district Halkali in het Europese deel van Istanbul reed.

 In het weekeinde staken Turkse troepen de grens met Irak over om strijders van de Koerdische rebellenbeweging PKK te treffen. De inval volgde op hevige gevechten in het uiterste zuidoosten van Turkije. Het was het bloedigste treffen in twee jaar. Volgens de Turkse strijdkrachten hadden PKK-rebellen in de nacht van vrijdag op zaterdag een grensbewakingseenheid bij Semdinli, niet ver van de grenzen met Irak en Iran, aangevallen. De gevechten die daarop volgden, kostten aan zeker 23 mensen het leven; twaalf PKK-strijders en elf militairen.

 De Turkse luchtmacht bombardeerde naar aanleiding van de strijd doelwitten in Iraaks Koerdistan. Maandag vielen rebellen van de PKK in de provincie Diyarbakir in het zuidoosten van Turkije een militaire post aan. Daardoor kwamen zes mensen om.