Paars-Plus aan tafel bij informateur

De fractievoorzitters van de VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks zijn maandagochtend rond tien uur bij informateur Uri Rosenthal aan tafel geschoven om de kansen voor een coalitie Paars-plus te bekijken. PvdA, D66 en GroenLinks willen zo'n coalitie graag, VVD-leider Mark Rutte ziet vooral problemen en gaat liever met het CDA en de PvdA in een regering.

Voor het begin zei Rutte dat hij het gesprek ziet als een 'snuffelronde, bedoeld om te kijken of we perspectief kunnen krijgen op onderhandelingen'. De VVD-leider was tot nog toe buitengewoon afhoudend in de richting van Paars-plus, maar sprak wel zijn bereidheid uit de kansen van zo'n kabinet serieus te overwegen.

"We moeten kijken of het zin heeft, de verschillen zijn nog steeds heel groot. Het zal nu uit de gesprekken moeten blijken of ze te overbruggen zijn, maar op basis van de programma's zijn de verschillen enorm. Dit is de variant waarvan ik altijd heb gezegd dat die ingewikkeld is, maar we moeten 'm wel overwegen. Paars-plus kun je niet vergelijken met het vroegere Paars, het ziet er totaal anders uit en de schatkist heeft nu een andere inhoud", aldus Rutte.

GroenLinks-leider Femke Halsema zei bij binnenkomst dat ze 'reuze benieuwd' is naar wat Rutte en informateur Rosenthal te melden hebben. Ze vindt niet dat ze te gretig is om te regeren. "Ik vind dat het land bestuurd moet worden." D66-leider Alexander Pechtold en PvdA-leider Job Cohen hielden zich meer op de vlakte. "Alles wat ik nu zeg is contraproductief", aldus Cohen.