Santos nieuwe president Colombia

Juan Manuel Santos (58) volgt Alvaro Uribe op als president van Colombia. De centrale kiescommissie heeft de zege van Santos, in het verleden minister van Defensie, tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen zondag bevestigd. De rechtse Santos kreeg ongeveer 69 procent van de stemmen, zo bleek nadat bijna 75 procent van de stemmen was geteld. Zijn tegenstrever Antanas Mockus, oud-burgemeester van de hoofdstad Bogota, blijft steken op iets minder dan 28 procent.

Santos, een partijgenoot van Uribe, is niet meer in te halen. De zittend president moet in augustus aftreden na twee ambtstermijnen. Uribe is nog altijd populair in Colombia. Onder zijn leiding werd hard opgetreden tegen de guerillabeweging FARC en werden paramilitaire organisaties ontwapend. De veiligheid in het Zuid-Amerikaanse land verbeterde aanzienlijk, hoewel geweldsmisdrijven en ontvoeringen nog altijd een probleem vormen.

Zoals verwacht was er op de verkiezingsdag sprake van veel geweld. Zeven politieagenten stierven toen een landmijn ontplofte nabij de grens met het buurland Venezuela. Elders in Colombia doodde het leger zes guerilla's. De autoriteiten hadden 350.000 agenten en militairen ingezet om incidenten te voorkomen.

De opkomst tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen was laag. Slechts circa twaalf van de dertig miljoen stemgerechtigden maakte de gang naar het kieslokaal. Van een verrassende uitslag was geen sprake. Tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen had Santos eind juni al ruim twee keer zoveel stemmen gekregen als zijn belangrijkste rivaal Mockus. Santos neemt op 7 augustus het hoogste ambt in Colombia over van Uribe.