Woede om zwangere non met ijs

In Groot-Brittannië regent het klachten over een nieuwe advertentie van een Italiaanse ijsfabrikant. Bij de Advertising Standards Authority (ASA), de Britse evenknie van onze Reclame Code Commissie, hebben al zo'n veertig katholieken aan de bel getrokken. In de reclame is namelijk een hoogzwangere non te zien die geniet van een bak ijs.

Volgens de gelovigen steekt de reclame de draak met de geboorte van Jezus. De advertentie van Antonio Federici is hierom een belediging voor christenen. De ASA heeft een onderzoek ingesteld om te kijken of de afbeelding in strijd is met de wet op grond van fatsoen en smaak.

Volgens Matt O'Connor, creative director van de ijsfabriek, zal het zo'n vaart niet lopen. Volgens hem is de reclame slechts 'intelligent en uitdagend'. O'Connor, zelf een Ierse katholiek, verdedigt zich dat de advertentie 'een dieper verhaal vertelt'. "Het is een satire op de gruwelijke verhalen waarin duizenden  zwangere, Ierse vrouwen worden onderdrukt door de katholieke kerk in kloosters en van wie hun kinderen worden afgepakt door nonnen omdat ze worden gezien als 'moreel ontaard.'"

De bewuste afbeelding is de nieuwste in hun 'IJs is onze religie'-campagne. Vorig jaar heeft de ASA een advertentie verboden waarop een non te zien is die vrijt met een priester. Ook hierover kwamen veel klachten binnen.

Zwangere non
De bewuste advertentie