Bezoekers homocafé Utrecht lastiggevallen

Bezoekers van een homocafé in Utrecht worden geregeld lastiggevallen, uitgescholden, bedreigd en bespuugd. Het aantal incidenten loopt 'met gemak' op tot twintig per dag, zegt de eigenaar van de kroeg Body Talk aan de Oudegracht in Utrecht, die liever niet bij naam wordt genoemd.

Burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht zei woensdag in een reactie op het wegpesten van een homostel uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn dat scholen moeten worden verplicht homovoorlichting te geven. Het stel zou al acht keer aangifte hebben gedaan van de pesterijen, die al anderhalf jaar duren. De politie zou volgens hen niet genoeg doen, maar die zegt met lege handen te staan.

Volgens de eigenaar van Body Talk vinden de meeste incidenten plaats vanuit auto's die voorbij rijden. "Mensen worden uitgescholden, bespuugd, er wordt op het raam van het café gespuugd. Geregeld wordt geroepen: 'Jullie moeten dood'." Pas als mensen worden mishandeld, wordt aangifte gedaan, zegt hij. "Gelukkig gebeurt dat niet heel vaak."

De eigenaar stelt dat Marokkaanse jongeren achter de treiterijen zitten. De pesterijen duren volgens hem al enkele jaren. Hij ziet wel wat in voorlichting op scholen. "We moeten meer aan algemene tolerantie doen. Iedereen moet leren elkaar te tolereren, te begrijpen en zich in anderen in te kunnen leven."