Oranje wil winnen en sprankelen

Met een waarschijnlijk ongewijzigde basisformatie begint het Nederlands elftal morgenmiddag aan de tweede wedstrijd op het WK tegen Japan. Een overwinning brengt de equipe van bondscoach Bert van Marwijk dicht bij de achtste finales. Oranje wil ook graag swingen in het prachtige stadion van het tropische Durban.

Na de wedstrijd tegen de Denen (2-0) heerste er bij het Nederlands elftal algehele tevredenheid over het resultaat. Lang niet alle topploegen bleven tijdens hun eerste optreden in Zuid-Afrika onder moeilijke omstandigheden overeind. Oranje gaf weinig kansen weg, speelde de tegenstander stuk en sloeg in de slotfase definitief toe.

Vooral Robin van Persie en Rafael van der Vaart verlieten het imposante Soccer City van Johannesburg niet helemaal tevreden. Beide spelers schitterden niet als tijdens de oefeninterlands in de aanloop naar de mondiale eindronde. Van Persie gaf zichzelf de schuld. Van der Vaart klaagde ook over de omstandigheden Durban ligt in tegenstelling tot Johannesburg (1.700 meter) op zeeniveau.

De veelbesproken speelbal Jabulani maakt daar minder vreemde capriolen. Duitsland speelde er een fantastische wedstrijd tegen Australië (4-0). Spanje verloor er een aantrekkelijke ontmoeting met Zwitserland (0-1). Arjen Robben begint tegen Japan nog op de bank. Eljero Elia ondanks zijn goede invalbeurt tegen Denemarken waarschijnlijk ook.

Van Marwijk is geen opportunistische trainer. Hij gunt waarschijnlijk dezelfde elf spelers als tegen Denemarken een kans. Japan won eveneens de eerste wedstrijd op het WK, met 1-0 van Kameroen. De Aziaten ontmoetten Oranje nog nooit op een WK. Beide ploegen voetbalden vorig jaar in Enschede wel vriendschappelijk. Oranje won geflatteerd met 3-0.