Moskou hekelt extra sancties VS en EU

Rusland heeft donderdag scherpe kritiek geleverd op de aanvullende Amerikaanse en Europese sancties tegen Iran. Ze zouden de samenwerking tussen Moskou en het Westen over het Iraanse atoomprogramma in de wielen kunnen rijden.

Het Russische ministerie van buitenlandse zaken zei dat de sancties, naast de strafmaatregelen die onlangs met Russische en Chinese steun door de Verenigde Naties werden getroffen, blijk geven van minachting voor het standpunt van Moskou. Ook doen eenzijdige sancties afbreuk aan de internationale inspanningen om de nucleaire ambities van Iran te stoppen.

Met de nieuwe sancties plaatsen de VS en EU 'zichzelf boven de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties', zegt het ministerie in een verklaring. "Het is telkens weer hetzelfde liedje: als wij na aanzienlijke inspanning bij de VN-Veiligheidsraad tot overeenstemming komen over een set zorgvuldig afgestemde sancties tegen Iran, laten de VS en EU het daar niet bij en tonen ze hun minachting voor partnerschap met Rusland. Wij zijn teleurgesteld over zulke besluiten. Ze ondermijnen de basis van onze samenwerking en de dialoog over manieren om een oplossing te vinden voor de situatie rond het Iraanse atoomprogramma."

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken wuift de kritiek van Moskou weg. De VS, EU en Rusland hebben allemaal hetzelfde doel en willen daarbij de Iraanse bevolking ontzien, zegt woordvoerder Mark Toner.