Nieuwe Tweede Kamer geïnstalleerd

De bij de verkiezingen van vorige week gekozen leden van de Tweede Kamer hebben donderdag de eed of belofte afgelegd. Daarmee is de nieuwe Kamer officieel geïnstalleerd.

Eén voor één moesten de Kamerleden beloven dat ze trouw zullen zijn aan de koningin en de grondwet, en hun werk naar eer en geweten zullen vervullen.

Bekende gezichten onder de nieuwe Kamerleden zijn PvdA-leider Job Cohen, die niet eerder in de Tweede Kamer zat, en Ahmed Marcouch, voorheen stadsdeelvoorzitter van Slotervaart. Bij het CDA zitten de demissionair ministers Ab Klink en Jan Kees de Jager voor het eerst in de bankjes van de Kamer.

Verder werden veel nieuwe PVV-Kamerleden beëdigd: die partij ging vorige week bij de verkiezingen van negen naar 24 zetels. Bij D66 werd voormalig nieuwslezeres Pia Dijkstra met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer gekozen.

De vijf overgebleven Kamerleden van de ChristenUnie droegen bij de beëdiging een duidelijk zichtbaar kruis. Ze wilden daarmee aangeven dat je in het openbaar moet kunnen blijven uitkomen voor je geloof. Dat is volgens de ChristenUnie niet langer vanzelfsprekend.

De Tweede Kamer heeft woensdag al afscheid genomen van de Kamerleden die niet terugkeren. Een deel van hen wilde zelf niet verder, een ander deel is niet herkozen.