Vuvuzela's internationaal gedempt

Het doordringende geluid van de vuvuzela's wordt voortaan vanuit Zuid-Afrika gedempt voor de internationale tv-uitzendingen. Deze maatregel is door de 'hoofdomroep' HBS genomen na een aanhoudende klachtenstroom van omroepen die het WK in hun eigen land uitzenden.

Dit maakte adjunct-hoofdredacteur Pim Marks van NOS Sport donderdag bekend. "Ondanks hun filosofie dat ze de stadionsfeer willen overbrengen, hebben ze besloten het geluid van de vuvuzela's te filteren", citeert Marks uit de meest recente nieuwsbrief vanuit Johannesburg. De microfoons die geluiden van het veld opvangen, krijgen voorrang op de microfoons die het omgevingsgeluid op de tribunes registreren. "Ze hopen hiermee het balgeluid beter te laten horen. Het zal een subtiel verschil zijn", aldus Marks.

Jack van Gelder neemt zaterdag zogeheten lipmicrofoons mee naar Durban. Die vangen tijdens de interviews op het veld minder omgevingslawaai op. "Tijdens mijn werk voor de radio had ik er geen last van. Dan heb ik een koptelefoon op. Ik vond het vooral moeilijk om me op het veld verstaanbaar te maken tijdens het interview met Erwin Koeman", aldus Van Gelder. "Het is vervelend, maar je went er wel aan."