Opnieuw Tamils aangehouden in Nederland

De nationale recherche heeft woensdag opnieuw vier aanhoudingen verricht in een onderzoek naar verboden activiteiten van de Tamil Tijgers in Nederland. De verdachten werden opgepakt in Breda, Rotterdam, Heemskerk, en Heerlen, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

Eind april werden al zeven verdachten aangehouden in het onderzoek naar de Tamils in Nederland. Onder hen de leiders van vijf Tamil-organisaties in Nederland. Van de zeven zitten er nog zes vast.

Alle verdachten zitten vast voor betrokkenheid bij fondsenwerving voor de Tamil Tijgers en op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie. De Tijgers vechten in Sri Lanka voor een eigen staat en staan sinds 2006 op een Europese lijst van terroristische organisaties. Financiële ondersteuning aan organisaties op die lijst is verboden.

De recherche zoekt getuigen en tips over de activiteiten van de Tamil Tijgers. Daarvoor zijn een tiplijn en een website geopend.

Vanuit de Tamil-gemeenschap in Nederland is verontwaardigd gereageerd op de aanhoudingen. Ze stellen naar Nederland te zijn gevlucht om te ontkomen aan de Sri Lankaanse regering, maar tot hun grote schrik ook hier te worden vervolgd. De opgepakte 'elite' van de Tamils in Nederland zou onschuldig zijn.