Rutte en Wilders laten niets los over gesprek

VVD-leider Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders hebben dinsdagavond de lippen stijf op elkaar gehouden over het gesprek dat ze samen hadden met informateur Uri Rosenthal. "Het was een goed gesprek, maar wij mogen niks zeggen", zei Wilders over het eerste gezamenlijke overleg over een samenwerking.

Ook Mark Rutte wilde niets meer kwijt dan: "Het was een goed gesprek". Dat herhaalde hij in antwoord op alle vragen die hij kreeg van de verzamelde pers tijdens de wandeling naar zijn auto. Over de reden van de mediastilte wilden ze evenmin iets zeggen.

Een uitnodiging van Wilders om aan te schuiven bij de ontmoeting werd door Maxime Verhagen van de beoogde derde regeringspartij CDA in de wind geslagen. Hij gaf maandag aan dat de VVD en de PVV eerst samen wat stappen moesten zetten. Voor woensdag staat wel een nieuw gesprek van Verhagen met Rosenthal op de agenda.

Informateur Rosenthal krijgt woensdagochtend eerst bezoek van verschillende experts op het financieel-economisch vlak. De VVD'er ontvangt achtereenvolgens de directeur van het Centraal Planbureau Coen Teulings, minister van Financiën Jan Kees de Jager en de president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink.

De deskundigen worden volgens de Rijksvoorlichtingsdienst opgetrommeld, omdat in de opdracht van de informateur expliciet wordt gesproken over 'de moeilijke situatie waarin ons land verkeert'. De gesprekken beginnen om 10.00 uur.