Rutte wil dat PVV meedoet aan Statenverkiezingen

VVD-leider Mark Rutte wil zekerheid hebben dat de PVV volgend jaar meedoet aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Alleen zo kan een mogelijk kabinet van VVD, PVV en CDA rekenen op een mogelijke meerderheid in de Eerste Kamer, zei Rutte maandag na afloop van het gesprek met informateur Uri Rostenthal.

Rutte wilde er echter nog geen harde voorwaarde van maken. "Ik heb nu alleen zorgpunten en vragen. Ik ga niets zeggen dat een ingewikkelde situatie zorgelijker maakt."

Rosenthal verkent op verzoek van de koningin de vorming van een kabinet dat mag rekenen 'op een vruchtbare samenwerking met de Staten-Generaal', dus ook met de Eerste Kamer. De Senaat wordt 'getrapt' gekozen via de Provinciale Statenverkiezingen. Deelname aan die verkiezingen door Geert Wilders is dus van belang voor het politieke draagvlak in de Eerste Kamer.

"Het zou mooi zijn voor de VVD als hij niet meedoet, omdat het waarschijnlijk meer zetels voor ons betekent", zei Rutte. Het betekent echter ook dat een deel van de PVV-kiezers stemt op de SP, waardoor de kans op een meerderheid klein is. Mocht het komen tot onderhandelingen met Wilders, dan wil Rutte de verzekering dat de PVV meedoet aan die verkiezingen.

Rutte wilde verder weinig kwijt over het gesprek met Rosenthal, behalve dat een kabinet van VVD, PVV en CDA serieus moet worden onderzocht. Hij heeft daarbij twee randvoorwaarden: het kabinet moet stabiel genoeg zijn om de rit van vier jaar te kunnen uitzitten en Rutte wil de volgens hem noodzakelijke hervormingen kunnen doorvoeren.