Meisje vrijgesproken in zaak Tano Jansen

Het 16-jarige meisje dat werd betrokken bij de dood van de Apeldoornse tiener Tano Jansen is maandag vrijgesproken. Het meisje, Ginger T., werd verdacht van dood door schuld omdat ze pas na twee dagen alarm sloeg toen Jansen bewegingloos in een container was gevonden.

Het meisje was er niet bij toen Jansen vorig jaar op 21 juni werd opgesloten. Wel werd ze er door de andere verdachten bijgehaald toen ze hem weer wilden bevrijden. Bij het opendoen van de container bleek er brand te hebben gewoed. Jansen lag op de grond.

Het OM vervolgde de tieners omdat ze niet meteen de hulpdiensten waarschuwden. Justitie beredeneerde dat de 16-jarige Jansen wellicht nog gered had kunnen worden. De rechtbank stelt echter dat niet vaststaat dat hij is omgekomen nadat de container opnieuw dicht was gedaan. Het is waarschijnlijker dat hij al dood was toen hij werd gevonden en in dat geval is het meisje veel minder te verwijten.

Voor het opsluiten is hoofdverdachte Ricardo G. tot een jaar cel veroordeeld. Drie anderen kregen straffen van acht tot tien maanden. Het OM is in hoger beroep gegaan omdat de straffen te laag zouden zijn.

Het dove slachtoffer werd in de container opgesloten omdat hij ruzie had met Ricardo. De vader van Ricardo stelde dat de tieners Tano 'een lesje wilden leren'. Hoogstwaarschijnlijk heeft Jansen toen zelf een brand aangestoken.