Ooit was er water op Mars

De planeet Mars staat bij ons allemaal bekend als een rode, stoffige planeet. Maar dat is niet altijd zo geweest. Wetenschappers van de Universiteit van Colorado hebben ontdekt dat ooit een derde van het aardoppervlak op Mars bedekt was met water.

Op de rode planeet was zo'n 3,5 miljard jaar geleden een oceaan die zich uitstrekte over zesendertig procent van het oppervlak. De oceaan bevatte 48 miljoen kubieke kilometer water en was gemiddeld 1800 meter diep.

De studie is gebaseerd op een uitgebreid onderzoek van de opgedroogde rivierdelta's en duizenden rivierdalen op Mars. Onderzoeksleider Brian Hynek publiceerde het onderzoek deze maand in het tijdschrift Nature Geoscience. Hij denkt dat Mars ooit een watercyclus had met rivieren en oceanen. Het water uit die cyclus zou na verdamping wolken hebben gevormd in de atmosfeer, waaruit het kon regenen.

De oceaan op Mars bevatte ongeveer een tiende van de hoeveelheid water in onze, aardse oceanen, terwijl Mars een omvang van ongeveer de helft van de aarde heeft. De wetenschappers ondekten verder dat er op de planeet veertigduizend rivierdalen waren, vier keer zoveel als eerder werd gesignaleerd.

De vraag die voortvloeit uit de ontdekking dat er veel water op Mars moet zijn geweest, is natuurlijk of er dan ook leven was? Hynek denkt van wel. Volgens hem moeten de oceanen hebben gewemeld van de microben. Ook het leven op aarde moet zijn onstaan toen er nog oceanen op Mars waren. Waarom de oceanen op Mars zijn verdwenen, is ook voor de onderzoekers onduidelijk, maar het staat voor hen vast dat er ooit water was op de planeet die nu één en al woestijn is. 

Ooit geen rode, maar een blauwe planeet?