Russische wetenschappers gestrand op Noordpool

In Rusland worden voorbereidingen getroffen om twaalf wetenschappers op de Noordpool te redden. De onderzoekers verkeren in een hachelijke situatie sinds afgelopen woensdag een muur van ijs nagenoeg hun hele onderzoeksstation plotseling platdrukte. De twaalf wetenschappers schuilen sindsdien in de restanten van hun onderkomen dat voor zo'n negentig procent door de grote blokken ijs vernietigd werd.

"Op woensdag, 17:15 lokale tijd, rees er plotseling een enorme muur van ijs op. Aanvankelijk drie tot vijf meter hoog, daarna zeven tot tien meter hoog", vertelde Vladimir Koshelev, de leider van de arctische basis. "In ongeveer een half uur tijd werd zo'n negentig procent van het station opgeslokt. Zoiets is bij mijn weten nog nooit gezien op een poolstation. De verblijfsruimtes en kantoren werden meteen onder de muur verpletterd."

Het station, Severny Polyus 32, was Ruslands eerste poolavontuur sinds de ineenstorting van de Sovjet Unie en er geen geld meer was voor onderzoek. Het werd vorig jaar april gevestigd op het kruiende ijs van de Noordpool en heeft inmiddels bijna een complete cirkel rond de pool afgelegd. De gestrande wetenschappers bevinden zich momenteel zo'n 725 kilometer van Spitsbergen. Als het weer goed blijft zullen op vrijdag, vanuit de Noord-Russische haven van Arkhangelsk, enkele helikopters opstijgen om de wetenschappers uit hun benarde situatie te redden.