'Piratenpartij kan voor schokgolf zorgen'

De Nederlandse Piratenpartij kan woensdag voor een 'schokgolf' zorgen. Dit zegt Rickard Falkvinge, de oprichter en leider van de eerste Piratenpartij in Zweden. "De wereld kijkt naar Nederland door de aanstaande verkiezingen. Als de Piratenpartij één of misschien meerdere zetels krijgen, dan zorgt dat voor een schokgolf over de hele wereld."

Dit gebeurde volgens Falkvinge ook toen de Zweedse Piratenpartij succes boekte bij de nationale Zweedse verkiezingen en het Europees Parlement. De Piratenpartij veroverde in 2009 twee zetels in het Europees Parlement met 7,1 procent van de stemmen. In Zweden is de partij de grootste onder jongeren, en de derde wat ledenaantal betreft.

De leider van de Piratenpartij spreekt van een schokgolf omdat "het betekent dat een politicus zijn baan kwijt is omdat hij niet begrijpt hoe belangrijk internet voor de samenleving is. En dat is precies wat er moet gebeuren. Politici begrijpen niet dat het internet onderdeel is van de samenleving. Zij denken dat het iets is wat van kinderen afgenomen kan worden wanneer ze stout zijn. De politiek denkt dat het internet gecensureerd en afgetapt kan worden en dat het internet niet echt is", aldus Falkvinge.

De Piratenpartij (lijst 18) doet woensdag 9 juni voor het eerst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens peilingen staat de partij op bijna één zetel en is naast Lijst 17 één van de grootste kanshebbers onder de nieuwe partijen.

Bezoek ook het Verkiezingen 2010-forum.


Oprichter Rickard Falkvinge:
Nederlandse PiratenPartij kan voor schokgolf zorgen