Lesbisch stel sluit eerste homohuwelijk Portugal

Een lesbisch stel is maandag in de Portugese hoofdstad Lissabon getrouwd. Het was het eerste huwelijk dat in Portugal tussen twee mensen van hetzelfde geslacht werd voltrokken sinds het overwegend katholieke land vorige maand bij wet het homohuwelijk toestond.

Het koppel, Teresa Pires en Helena Paixao, trouwde in een kantoor van de burgerlijke stand in Lissabon. "Het is een grote overwinning, een droom die uitkomt", zei Pires. "Nu zijn we familie, dat is belangrijk." Ze zei ook dat zij en haar echtgenote zullen blijven vechten voor gelijke rechten voor homoseksuelen, waaronder het recht op adoptie.

Pires en Paixao voerden al sinds 2006 actie voor het homohuwelijk. De vrouwen werden dat jaar weggestuurd bij een kantoor van de burgerlijke stand toen ze met elkaar wilden trouwen. Ambtenaren zeiden dat de wet voorschreef dat het huwelijk alleen kon worden gesloten tussen mensen van verschillend geslacht. De vrouwen gingen in beroep bij het Portugese constitutionele hof, omdat de grondwet discriminatie op grond van seksuele voorkeur verbiedt. Het hof wees hun beroep af, maar linkse partijen in het parlement steunden een wetswijziging waarmee de verwijzing naar de geslachten uit de wet werd geschrapt.

Portugal is het zesde Europese land waar homoseksuele stellen kunnen trouwen.