Israëlische marine doodt Palestijnse militanten

De Israëlische marine heeft maandag voor de kust van Gaza vier Palestijnse militanten in duikuitrusting gedood. Dat heeft het Israëlische leger gezegd. Israëlische mariniers zagen de Palestijnen in duikpakken in de zee zwemmen en openden het vuur. Volgens het leger hebben de mariniers een aanval op Israëlische doelen voorkomen. Er werden verder geen details gegeven.

De Al-Aqsa Martelarenbrigade -de overblijfselen van een gewelddadige tak van de Fatahbeweging van de Palestijnse president Mahmoud Abbas- verklaarde in een sms-bericht aan verslaggevers in Gaza dat de vier mannen lid waren van hun maritieme eenheid. De mannen zouden aan het trainen zijn geweest.

Vier lichamen werden uit zee gehaald en naar een ziekenhuis in Gaza gebracht. Twee van de doden hadden meerdere schotwonden in het hoofd. Volgens de Palestijnse maritieme politie worden nog twee personen vermist.

Het dodelijke incident komt een week nadat negen pro-Palestijnse activisten om het leven kwamen in een confrontatie met Israëlische mariniers. De Israëlische marine wilde een hulpvloot naar Gaza tegenhouden. De aanval op het hulpkonvooi leidde wereldwijd tot verontwaardiging en in toenemende mate wordt geëist dat Israël de blokkade van de Gazastrook opheft.