Pechtold laakt Volkskrant om Nyfer-onderzoek

D66-partijleider Alexander Pechtold heeft forse kritiek op de Volkskrant wegens het koopkrachtonderzoek dat de krant zaterdag publiceerde. D66 kwam erg slecht uit de vergelijking en linkse partijen, met name de PvdA, deden het juist goed. Nyfer gaf later toe enkele fouten te hebben gemaakt.

Onderzoeksbureau Nyfer vergeleek de gevolgen van de plannen van de partijen voor zes modelgezinnen. Bij D66 werd de wiettaks die de partij voorstelt ook doorberekend aan AOW'ers 'waardoor alle mensen met recht op AOW maandelijks in de coffeeshop om de hoek een flink bedrag besteden aan softdrugs?!', foetert Pechtold op zijn weblog.

Volgens Pechtold geeft Nyfer met het 'selectief winkelen in het standaard uitgavenpatroon van een gezin' een paar dagen voor de verkiezingen de PvdA nog even 'een kontje'. "Je rommelt wat rond in de vuilnisbak van een tweederangs onderzoeksbureau en de opening van de krant is weer klaar."

Op de website van de Volkskrant staan bij het artikel inmiddels twee rectificaties over fouten bij de berekeningen bij het CDA en bij D66. Bij D66 zouden de gevolgen voor de koopkracht negatief blijven, maar wel minder dan eerst. Volgens D66 zijn de gevolgen licht positief.

Pechtold wil dat de krant maandag ook op zijn voorpagina rectificeert. Op de website van Nyfer is niets over het onderzoek of de fouten te vinden.