Twitterdebat RTL niet te volgen

Het eerste politieke debat op Twitter, woensdagavond georganiseerd door RTL Nieuws, viel vooral op door het razende tempo waarin de bijdragen in beeld verschenen. "Dit lijkt nog het meest op een fruitmachine", klaagde GroenLinks-leider Femke Halsema.

Politici en andere twitteraars konden reageren op stellingen van debatleider Frits Wester. Dat deden ze zo massaal dat de berichten elkaar in een extreem hoog tempo opvolgden op de speciale website die RTL voor het twitterdebat had gemaakt.

Behalve Halsema had ook D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold er moeite mee het debat te volgen. "Ik word zeeziek van dat beeldscherm, en heb pas een borrel op", twitterde hij. "Ik ben gewend snel te debatteren, maar dit gaat wel erg rap hier", schreef ook VVD-Kamerlid Ton Elias.

Halsema gaf er na zo'n twintig minuten de brui aan, omdat ze een tv-uitzending moest voorbereiden en haar computer vastliep. Ook de servers van RTL haperden af en toe. "Ik stel mij @fritswester voor met beide handen in het haar (bij wijze van spreken)", was de uitsmijter van Halsema.

Eerder woensdag organiseerde de netwerksite Hyves nog een chatdebat tussen zes lijsttrekkers. Dat 'debat' viel juist op door de traagheid. De deelnemende politici hadden veel tijd nodig om hun bijdragen in te typen. Anderen konden bovendien niet deelnemen.