Politici boos op anti-homocommentaar krant

PvdA, GroenLinks, VVD en D66 zijn boos op het Reformatorisch Dagblad. De krant vindt het jammer dat de president van het Afrikaanse land Malawi onder druk van de Verenigde Naties twee homo's heeft vrijgelaten die waren veroordeeld tot veertien jaar cel. "Ronduit stuitend", stelt Diederik Samsom (PvdA).

Het tweetal werd vorige week veroordeeld, memoreert de krant. Nadat de secretaris-generaal van de VN Ban Ki Moon persoonlijk het parlement van Malawi toesprak en zijn afkeer uitte van de strenge antihomowetten in het land, werd de twee dit weekeinde gratie verleend door de president.

"Veertien jaar is fors, zeker voor westerse begrippen. Toch is het jammer dat de Malawische president zo snel door de knieën ging", schrijft de krant vandaag in het hoofdredactionele commentaar. "Als de burgers van Malawi willen weten waar dit spoor eindigt, moeten ze de komende tijd de politieke verslaggeving uit Nederland volgen", vervolgt de krant, die verwijst naar de initiatiefwet van D66'er Boris van der Ham om te voorkomen dat christelijke scholen nog langer homoseksuele docenten kunnen discrimineren.

Een ruime Kamermeerderheid steunt dit voorstel, zo bleek dit weekeinde. "Het is niet uitgesloten dat hier straks het omgekeerde gebeurt van wat de rechters in Malawi deden: niet degenen die zich openlijk homoseksueel gedragen, worden bestraft, maar juist christenen en moslims die dat gedrag zondig noemen", aldus het Reformatorisch Dagblad.

Politici zijn er snel bij om op Twitter hun afkeuring te uiten. "Niet te filmen dit", zegt Europarlementariër en kandidaat-Kamerlid voor de VVD Jeanine Hennis. Van der Ham noemt het een 'schandalig stuk' en het Reformatorisch Dagblad 'onwaardig'. Femke Halsema (GroenLinks) verwijst naar een reactie van kandidaat-Kamerlid Ruard Ganzevoort die het stuk 'onfris' en 'schokkend' noemt.

Halsema roept verder demissionair vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) op om de krant te veroordelen. Dat 'heeft meer effect dan wanneer ik dat doe'.