CDA-economen zijn tegen de HRA

Een drietal belangrijke CDA-economen heeft zich tegen de lijn van hun partij gekeerd op het vlak van de Hypotheekrenteaftrek (HRA). Demissionair premier Balkenende heeft hier onlangs een zogeheten 'breekpunt' van gemaakt. De Tilburse hoogleraren Lans Bovenberg, Sylvester Eijffinger en Harry Verbon hebben aangegeven dit onverstandig te vinden.

De CDA-ideoloog Bovenberg wil, in tegenstelling tot Balkenende, wel tornen aan het heilige huisje van de rechterflank van de politiek. "Ik heb liever dat het CDA een alternatieve visie op de woningmarkt ontwikkelt", aldus de econoom.

"Het moet niet gekker worden", aldus Verbon over het breekpunt. "Ik voel me steeds minder thuis bij deze partij en twijfel of ik wel CDA ga stemmen." Verbon heeft eerder de door het CDA geplande verhoging van de AOW leeftijd al 'onrechtvaardig' genoemd.

Box 3
In tegenstelling tot de huidige situatie, stelt Bovenberg voor om de hypotheek en de woningwaarde over te hevelen naar box 3 van de inkomstenbelastingen. Deze box betreft het vermogen. Zodoende zou de hypotheekrente niet meer maximaal voor 52 procent afgetrokken kunnen worden, maar dan 'slechts' voor 30 procent. Mensen die weinig tot geen pensioen hebben opgebouwd, zouden dan een vrijstelling moeten krijgen. "Mensen worden zo gestimuleerd om via hun eigen woning een appeltje voor de dorst te sparen voor hun pensioen. Dat vind ik meer passen bij het CDA", aldus Bovenberg.

Vlaktaks
Hoogleraar Sylvester Eijffinger doet ook een duit in het zakje. Hij is van mening dat het niet aanpakken van de HRA geen optie is. "Linksom of rechtsom moet de politiek er iets aan doen. De hypotheekrenteaftrek kost ons jaarlijks 11 miljard euro." Naast het aanpakken van de HRA, moet het eigenwoningforfait worden verhoogd volgens de professor. Tevens zouden de belastingen moeten worden verlaagd. "Je kunt beter de hypotheekrenteaftrek in 20 tot 30 jaar uitfaseren, in combinatie met een vlaktaks."

Wanneer er een vlaktaks ingevoerd wordt, is de kans groot dat huizenbezitters minder fiscaal voordeel hebben van hun schulden. "Een vlaktaks is beter dan de huidige belastingschijven, want daarmee nivelleren de linkse partijen de inkomens", aldus Eijffinger. Het CDA is tegen het invoeren van een vlaktaks.

Onzekerheid
Vele politiek leiders hebben geroepen dat het praten over de HRA slecht zou zijn voor de huizenmarkt. Dit aangezien er veel onzekerheid in de markt zou zijn. Eijffinger bestrijdt dit. "Die onzekerheid ís er al", stelt hij. "Zeg tegen mensen dat je de hypotheekrente geleidelijk aanpakt en tegelijkertijd de huurmarkt liberaliseert en de belastingdruk verlaagt".