En de winnaar van X Factor is...

De 25-jarige Jaap van Reesema is de winnaar geworden van de talentenjacht X Factor. In de finale versloeg hij de 19-jarige Maaike Vos. Jaap won met 51% van de stemmen.

Jaap was al lange tijd de torenhoge favoriet, maar verschillende kandidaten zaten hem om de hielen. In de halve finale, die gisteren plaatsvond, waren er nog vier kandidaten over. Dony Vernianto, uit de categorie 26+ van Eric van Tijn, viel als eerst af, gevolgd door Kelvin Muis uit dezelfde categorie als Jaap. In de finale, waarin beide kandidaten vier nummers zongen, bleek de pupil van coach Angela Groothuizen dus de sterkste.

Voor de coach was het haar eerste overwinning in X Factor. Vorig jaar stond ze ook in de finale, destijds met de categorie 26+, maar daarin bleek haar act (Rachel Kramer) niet opgewassen tegen Lisa, die Gordon als coach had.

Met de overwinning wint Jaap een platencontract bij Sony, en brengt hij direct zijn eerste single uit. Deze single bracht hij vanavond al live ten gehore in de finale. het is een cover van het nummer Don't stop believing, oorspronkelijk gezongen door Journey. Ook kreeg Jaap een auto, een trofee, en mag hij binnenkort optreden tijdens de TMF Awards.

Jaap studeerde tot hij aan X Factor meedeed rechten in Rotterdam, en was vroeger bekend als de frontman van de Hermes House Band.

 

Jaap in een eerdere liveshow