Pizzareclame met blonde snol verboden

Een Zuid-Afrikaanse pizzaboer heeft een tv-commercial moeten terugtrekken. Een man had bij de Advertising Standards Authority (ASA), de Afrikaanse evenknie van onze Reclame Code Commissie, geklaagd dat het spotje 'een aanval is op blanke, Afrikaanse vrouwen'. Daarnaast vindt de zeur dat de reclame Zuid-Afrikanen neerzet als achterlijk en geobsedeerd door seks.

In de reclame is een rondborstige dame te zien met twee blonde staartjes en felle lippenstift. Ze draagt een superstrak, roze topje met de dubbelzinnige tekst 'Worst is lekker'. Het domme blondje loopt een vestiging van pizzaketen Romans Pizza binnen waarna de man achter de balie vraagt of ze een Boeriezza wil. "Wat is een Boeriezza? Ik heb liever een pizza", antwoordt het blondje. Als de man uitlegt dat dit een pizza met worst is, antwoordt ze: "Ik hou van worst, lekker!"

Vervolgens loopt ze de pizzeria uit maar loopt pardoes tegen de glazen deur op. Volgens de klager zet Romans Pizza hiermee een stereotype dom blondje neer, wat een belediging is voor blanke, Afrikaanse vrouwen. De advocaten van de pizzaketen beweren echter dat het nooit de bedoeling is geweest bepaalde groepen te beledigen.

Volgens de advocaten is hun cliënt gevoelig voor de klachten. De ASA zal verder geen stappen ondernemen als het spotje nooit meer op televisie verschijnt. De advocaten melden dat de commercial in april voor het laatst op tv is geweest.


Gelukkig hebben we YouTube nog...