'GroenLinks schrapt studietaks'

GroenLinks heeft het verkiezingsplan om de hele studiebeurs te vervangen door een 'studieloon' geschrapt. Dit loon zou betaald worden uit een nieuw te heffen belasting voor studenten. Na overleg met het Centraal Planbureau (CPB) heeft de partij voor een sociaal leenstelsel gekozen. Dat schrijft het Nederlands Dagblad vrijdag.

De wijziging is meegenomen in de doorrekening van het CPB. Op het verkiezingsprogramma op de website van de partij staat nog steeds het oorspronkelijke plan, schrijft de krant. Het plan is gewijzigd omdat het CPB de partij had gewezen op een aantal 'negatieve aspecten', zegt Kamerlid Tofik Dibi tegen de krant.

De studiebelasting zou lastig te innen zijn als studenten naar het buitenland gaan. Oud-studenten zouden bovendien calculerend gedrag gaan vertonen, omdat de studiebelasting vanaf een bepaald inkomen zou moeten worden betaald. Zij zouden dan proberen onder dit inkomen te blijven, zodat zij geen belasting hoeven te betalen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat GroenLinks een draai heeft gemaakt net als de PvdA over de AOW. Hij vindt dat de partij de kiezers nu verkeerd voorlicht.