Neergeschoten agent krijgt volledige compensatie

Een agent die in 2004 zwaargewond raakte bij een schietpartij en sindsdien niet kan werken, krijgt volledige financiële compensatie. De politie Twente laat weten uit 'coulance en uit oogpunt van goed werkgeverschap' de man financieel schadeloos te stellen. De Nederlandse Politiebond (NPB) reageerde opgetogen en spreekt van een 'positief signaal'.

Rogier Fledderus raakte in september 2004 zwaargewond, nadat een 45-jarige Duitser bij een drugscontrole begon te schieten. De Enschedese brigadier Jan Wind overleed, een andere collega raakte ook zwaargewond. Fledderus heeft sindsdien niet meer kunnen werken.

Afgesproken is dat Fledderus tot zijn pensioen in dienst blijft bij de politie. Het invalidenpensioen dat hij van de UWV krijgt, wordt volledig aangevuld. Hierbij is rekening gehouden met zijn carrièrekansen als hij niet gewond was geraakt.

De NPB laat in een reactie weten blij te zijn met de regeling en de manier waarop die tot stand is gekomen. "Het gebeurt niet zo vaak dat een korps uit eigen beweging zo coulant is. Vaker zijn er financiële motieven om dit niet te doen", aldus een woordvoerder.

Hij spreekt van een omslagpunt. "Arresten van de Hoge Raad schuiven ook steeds meer op ten gunste van bescherming van de werknemer." Volgens de CPB zijn het niet alleen mensen die zwaar lichamelijk letsel overhouden aan hun werk die recht zouden hebben op compensatie. Ook werknemers die door hun werk een posttraumatisch stresssyndroom oplopen zouden hiervoor in aanmerking moeten komen.