VVD-jongeren: onderzoek afschaffen hypotheekaftrek

De jongerenpartij van de VVD wil een parlementair onderzoek naar het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. De woningmarkt moet functioneren als een vrije markt zonder subsidie, zegt JOVD-voorzitter Martijn Jonk in een interview met Nu.nl.

De VVD voert juist campagne met de leus 'Hypotheekaftrek staat bij ons als een huis'. In het interview zegt Jonk wel te begrijpen dat de partij nu geen lastenverzwaring wil. Tegelijk wijst hij er op dat het tornen aan de hypotheekrenteaftrek altijd ongelegen komt. "Als het goed gaat moet je het niet doen en als het slecht gaat maak je de ellende nog groter."

Nu is volgens hem in ieder geval het moment om erover te praten. De JOVD wil de aftrek afschaffen zonder dat dit tot een lastenverzwaring leidt. Wel moet het volgens hem breed worden bekeken. "Misschien moet je wel naar een ander belastingstelsel, bijvoorbeeld een vlaktaks."

In het onderzoek van de Tweede Kamer zouden ook de overdrachtsbelasting, huursubsidies en het verbeteren van de doorstroming in de woningmarkt moeten worden meegenomen.