Clinton pal achter Zuid-Korea

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton heeft de internationale gemeenschap woensdag opgeroepen te handelen naar aanleiding van het gezonken Zuid-Koreaanse marineschip. Noord-Korea wordt hiervoor verantwoordelijk gehouden.

Clinton zei dat de Verenigde Staten zullen overleggen met Zuid-Korea en met de leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om te bepalen welke de juiste maatregelen zijn, maar ze wilde niet ingaan op de tijdspanne van die maatregelen. "We hebben veel vertrouwen in de Zuid-Koreaanse regering en we zullen haar beslissing over hoe en wanneer er stappen zullen worden ondernomen respecteren en steunen", zo zei Clinton.

Clinton arriveerde woensdag in Seoul na eerder in Beijing intensieve gesprekken met Chinese diplomaten over de verslechterende situatie te hebben gevoerd. "Ik ben van mening dat China de ernst van de situatie inziet en bereid is te luisteren naar de bezorgdheid die zowel Zuid-Korea als de VS uitgesproken heeft", aldus de minister.

Beijing beschouwt de situatie rondom het gezonken marineschip als 'extreem gecompliceerd' en zegt geen informatie uit eerste hand over het incident te hebben. "We bestuderen alle informatie zeer nauwkeurig", aldus de Chinese vice-minister van buitenlandse zaken.