Noord- verbreekt banden met Zuid-Korea

Noord-Korea heeft vandaag alle banden en communicatie met Zuid-Korea verbroken totdat de Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak aftreedt. Het land besloot daartoe als vergeldingsmaatregel voor de beschuldiging van het zuiden dat Pyongyang verantwoordelijk is voor het zinken van een Zuid-Koreaans marineschip.

Noord-Korea ontkent iedere betrokkenheid bij het zinken van de Cheonan. Het land kondigde aan dat het alle Zuid-Koreaanse arbeiders in een gezamenlijk opgezet bedrijventerrein in de Noord-Koreaanse stad Kaesong het land uitzet. Daarnaast verbiedt Pyongyang schepen en vliegtuigen uit het zuiden zich binnen de grenzen van Noord-Korea te begeven. Bovendien zal het land, net als Zuid-Korea, de psychologische oorlogsvoering hervatten.

Zuid-Korea hervatte gisteravond deze oorlogsvoering. Daarnaast heeft het land de handel met het noorden stopgezet en krijgen schepen uit Noord-Korea geen toestemming meer om door Zuid-Koreaanse wateren te varen.

Volgens Zuid-Koreaanse waarnemers heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il het 1,2 miljoen man sterke Noord-Koreaanse leger vorige week in staat van paraatheid gebracht, nadat Zuid-Korea de resultaten van zijn onderzoek naar het zinken van de Cheonan bekendmaakte. Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie en de leiding van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten konden het bericht echter niet bevestigen en zeiden geen tekenen van ongewone militaire activiteiten in het noorden te bespeuren.